Mikä barre?
- barrebreikki
- Mar 24, 2024
- 2 min read

Barre on liikuntamuoto, joka sai alkunsa 1960-luvulla Englannissa, kun saksalainen tanssija nimeltä Lotte Berk kehitti harjoitusohjelman toipuakseen loukkaantumisestaan. Hän yhdisti baletin, joogan ja pilateksen elementtejä luodakseen tehokkaan harjoitusmenetelmän, joka keskittyy kehonhallintaan ja voiman kehittämiseen.
Berkin menetelmä levisi pian New Yorkiin, jossa se sai suosiota erityisesti balettitanssijoiden keskuudessa. Nykyään barrea tarjotaan monissa kuntokeskuksissa ympäri maailmaa, ja ne ovat suosittuja sekä ammatti- että harrastetanssijoiden keskuudessa. (Sides 2021.)
Usein miten barrea harrastetaan ryhmäliikunnan muodossa, mutta kuntouttavien elementtien puolesta se on myös kätetty menetelmä pienryhmä- ja yksilöohjauksessa.
Vaikka nimestä voisi ehkä toisin päätellä, niin Barren nimi ei ole peräisin baletista, vaan sillä viitataan tunneilla hyödynnettävään tanssitankoon, joka on lajille ominainen väline. Barre on ranskaa ja tarkoittaa suomeksi tankoa.
Erilaisia hyötyjä
Barressa tehdään usein paljon toistoja pienillä painoilla tai ilman painoja, joka tarkoittaa sitä, että harjoitamme lihasten kestovoimaominaisuuksia.
Tunneilla tehdään niin isoilla, kuin pienillä lihasryhmillä töitä keskittyen eri osa-alueisiin, jolloin kehitämme kehonhahmotusta ja liikekontrollia. Tämä tarkoittaa käytännössä mm. sitä, että kykenemme tekemään eriytytetysti tahdonalaisia liikkeitä ja hahmotamme paremmin, missä asennossa kulloinkin olemme. Tämä on tärkeä taito tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvoinnin näkökulmasta.
Mitä tukevampi tanko, sen monipuolisemmin voimme tehdä erilaisia liikkeitä. Tanko myös tarjoaa sopivan määrän tukea liikkeisiin niin, että voimme keskittyä pystyssä pysymisen sijaan aktivoimaan kehon syviä lihaksia hengitystä hyödyntäen.
Barressa hengitys onkin merkittävässä roolissa, aivan kuten pilates- ja joogaharjoituksissa.
Monipuolista liikkumista
Monet liikkeet, joilla tavoitellaan lantion stabiliteettia ja keskivartalon kannattelun vahvistamista tehdään pystyasennossa ja hyvä niin, olemmehan suurimman osan päivästä vertikaalisesti pystyssä. Näin ollen siirtovaikutus barretreenien ja perusliikkumisen välillä on vahvempi. Se mitä harjoitamme, siinä kehitymme.

Toisaalta, alemmilla liiketasoilla työskentely on myös hyödyllistä etenkin, kun haluamme keskittyä keskivartalon voimantuottoon tai vahvistaa ylävartalon nivelstabiliteettia ja kehonhahmotusta. Mattotreeni on erinomainen ympäristö vahvistamaan etenkin keskivartalon ja hartiarenkaan lihaksia ilman tarvetta ylimääräisille välineille.
Lattia tarjoaa niin kutsutun suljetun kineettisen ketjun harjoittelulle hyvät puitteet, jossa kehomme lihakset aktivoituvat paremmin alustasta saadun aistipalautteen avulla. Tämän taustalla on ajatus siitä, että kehon aistijärjestelmä saa kiinteästä alustasta vahvemmin informaatiota kehomme asettumisesta suhteessa ympäristöön ja edelleen mahdollistaa lihassolujen varhaisen rekrytoinnin eli lihasten aktivoitumisen yhä herkemmin. (Mottram & Comerfors 2012; Ubinger, Prentice & Guskiewicz 1999.) Tämä on myös yksi peruste sille, miksi pienten lapsien on suositeltavaa kulkea olosuhteiden salliessa paljain jaloin, kun sensoriikka ja lihaksisto ovat vielä kehittymäisillään ja miksi esimerkiksi barretunneilla ollaan mielellään paljain jaloin tai ainakin ilman jalkineita.
Kehon hahmottamista edistävän ominaisuutensa vuoksi, suljetun kineettisen ketjun harjoitteet ovat usein myös niitä, joista kannattaa aloittaa, mikäli olet aloitteleva kuntoilija tai olet palaamassa harjoittelun pariin pidemmän tauon jälkeen erimerkiksi operaation tai raskauden jälkeen. Myös raskaana oleville harjoittelu sopii mainosti kasvavan vatsan muuttaessa kehon painopistettä ja haastaessa kehon hallintaa.
Harjoittelu vahvistaa nivelistabiliteettia, joka voi väliaikaisesti heikentyä edellä kuvattujen tilanteiden yhteydessä.
Lattialla hyödynnetään oman kehon painoa ja välillä myös pienvälineitä, kuten pilatespalloa ja käsipainoja. Ohjaaja kykenee muokkaamaan liikkeitä monipuolisesti, jolloin treenin saa muokattua jokaisen kuntotasolle sopivaksi, olit sitten pidempiaikainen treenaaja tai vasta tutustumassa lajiin.
Olet lämpimästi tervetullut testaamaan lajia <3
Lähteet:
Sides, S. 2021. The Down and Dirty history of barre fitness. Verkkoartikkeli. Viitattu 24.3.24. https://gxunited.com/blog/history-barre-fitness/.
Ubinger, M., Prentice, W. & Guskiewicz, K. 1999. Effect of Closed Kinetic Chain Training on Neuromuscular Control in the Upper Extremity. Journal of Sport Rehabilitation. Volume 8: 3.
Comerford M. & Mottram, S., 2012. Kinetic Control: The Management of Uncontrolled Movement.
Comments